Caponata de vinete

Caponata de vinete - Dacă vă hotărâți și vă plac mâncărurile un pic mai dulci, atunci începeți cu stafidele.Se toarnă apă fierbinte peste ele și le lăsați să se hidrateze.Vinetele se spală și se taie cubulețe. Ceapa se curăță și se toacă mărunt. Roșiile se opăresc, se curăță de coajă și se toacă mărunt.

Caponata de vinete
Caponata de vinete

Caponata de vinete

INGREDIENTE

 1. 2 vinete (0,5 kg)
 2. 1 ceapă roșie
 3. 2-3 roșii bine coapte
 4. 2 lingurițe oțet de vin roșu
 5. 2 căței usturoi
 6. 2 linguri capere
 7. 2 linguri pătrunjel verde
 8. sare
 9. piper negru proaspăt măcinat 
 10. 200 ml ulei
 11. 50 g stafide aurii - opțional

Mod de preparare: Caponata de vinete

Dacă vă hotărâți și vă plac mâncărurile un pic mai dulci, atunci începeți cu stafidele.
Se toarnă apă fierbinte peste ele și le lăsați să se hidrateze.
Vinetele se spală și se taie cubulețe. Ceapa se curăță și se toacă mărunt. Roșiile se opăresc, se curăță de coajă și se toacă mărunt.
Vinetele se prăjesc în ulei încins într-o tigaie neaderentă. Nu încercați să le prăjiți pe toate odată, ele se prăjesc în 3-4 tranșe, adăugăm ulei, dacă este cazul după fiecare tranșă. Se scot într-un castron după ce vor fi rumene pe toate părțile.
În aceeași tigaie, adăugăm ulei și sotăm ceapa roșie tocată mărunt. După 2-3 minute, adăugăm usturoiul tăiat feliuțe, apoi roșiile. Gătim 2 minute, amestecând frecvent, apoi adăugăm vinetele, oțetul, stafidele scurse și caperele. Amestecăm ușor. Se îndepărtează de la căldură, se condimentează cu sare și piper și frunze de pătrunjel proaspăt.
Se servește caldă sau la temperatura camerei. Se poate păstra la frigider și câteva zile într-un recipient închis etanș.